Hägglunds fotomuseum

 

Fotomuseet, som öppnades i juli 2000 på andra våningen i Kvarnstugan, innehåller fotografier från Erik Hägglunds kamerasamling och ateljéutrustning.

Erik Hägglund föddes i Rökiö 17 november 1884. Vid unga år reste han till Sverige och tog anställning som målarlärling. I Härnösand målade han i en fotoateljé och där väcktes hans intresse för fotografering. Han återvände till hembygden och blev egen företagare 1910. Följande år byggde han sin första anspråkslösa ateljé i hembyn. Han byggde sin första ateljékamera och målade också fonden själv. Båda visas i fotomuseet i en rekonstruktion av ateljén.

Erik blev en av dem som införde fotograferingskonsten på den österbottniska landsbygden och som fotograf ansågs han ha en säker blick för det konstnärliga utformandet och det karaktäristiska i motivet. Under femtio år dokumenterade han livet, inte enbart i Vöråbygden, utan även i grannkommunerna. Efter att Erik drivit sin ateljé i 50 år fortsatte Paul Hägglund i sin fars fotspår i ytterligare 40 år. Paul har blivit utnämnd till hedersmedlem i Rökiö biblioteksförening tack vare sitt engagemang för fotomuseet. 

De ca 40 000 glasnegativ, som Erik Hägglunds barn donerade till Österbottens Traditionsarkiv, har beskrivits som ett Finland i miniatyr och är en exeptionell samling. Ett besök i museet kan varmt rekommenderas! I September 2022 har museet öppet alla söndagar kl 14-16


 

Här finns Hägglunds fotomuseum i Österbottens museiportal länkat